Padlómérlegek
 
 

Ypsilon hordómérleg

Rendeltetés

Az Emalog formavédett terméke elsősorban söröshordók, gázpalackok mérésére. Az Y- alakú platform három mérlegcellát tartalmaz, így a terhelhetőségéhez képest rendkívül kis önsúly jellemzi. Tartályok mérésénél a - mindig stabil -, háromágú kialakítás költségtakarékos és könnyen kezelhető megoldást jelent. A mérleg készülhet hitelesíthető változatban is. A különféle felhasználói igényeknek megfelelően többféle kijelző egységgel rendelhető.

Főbb adatok

  • Átmérő: 50 cm
  • Magasság: 50 mm
  • Önsúly: 3 kg
  • Terhelhetőség: max. 120 kg
  • Anyaga: rozsdamentes acél, festett acél

Egyszerűbb standolás


Fontos szerepe lehet az Ypsilon mérlegnek a vendéglátóiparban, ahol segítségével a sörcsapok közelében elhelyezett hordók csapolás közben is folyamatosan mérlegelhetők, így a fogyás és a készlet jól nyomon követhető.

Ilyen alkalmazásoknál tipikus konfiguráció az 50g kijelzett felbontás 100 kg méréshatár mellett, ami egy 50 literes hordó (kb. 64 kg) tartalmának követését 0.5 dl-es lépésekben teszi lehetővé. Sörszállítmányok átvételénél hiteles változat alkalmazása javasolt, mert csak ez lehet alapja reklamáció benyújtásának.

 

Adatgyűjtés az Ypsilon hordómérleggel

Az Ypsilon hordómérleg kezelőfelülete egy html oldalba ágyazott Java program, mely állandó kapcsolatban áll a mérleggel és az adatrögzítő eszközzel. A kezelőfelület elrendezése a jobb oldali képen látható (nagyításhoz kattintson a képre).

Az Ypsilon hordómérleg nyolc hordó tartalmát képes nyomon követni. Ebből egyidejűleg négy hordót tud megjeleníteni az ablak középső részében. A bal felső sarokban található nyomógombok segítségével választhat az első négy és a másik négy hordó megjelenítése közül.

A szoftver a hordók tartalmát animált képek segítségével ábrázolja, és tíz százalékos lépésekben követi az ital fogyását a tele hordótól kezdve egészen az üresig. A program a hordó képe alatt a mért mennyiséget számszerűen is megjeleníti 0,01 liter pontossággal, a hordó és a benne tárolt ital nevével együtt.

Teendők üres hordó cseréje esetén

Ha egy hordó kiürül, akkor ki kell cserélni. Az adatgyűjtés megfelelő működésének érdekében a cserét a programban is regisztrálni kell.

Első lépésben válassza ki a cserélni kívánt hordót, és kattintson rá az egérrel. A kiválasztott hordó körül vékony keret jelenik meg.

Az ablak alsó részén aktiválódik a "Hordó LE" feliratú nyomógomb.

A gombra kattintva a program regisztrálja a hordó levételét. A képről a hordó eltűnik, és csak az üres mérleg lesz látható. Ezután az üres hordó biztonságosan eltávolítható és kicserélhető egy új, teletöltött hordóra. A mérés és adatgyűjtés a többi hordónál természetesen zavartalanul működik tovább. A csere ideje alatt a felhasználó szabadon váltogathat az első négy vagy a második négy hordó megjelenítése között, sőt, az előbbiekben ismertetett eljárás segítségével újabb hordókat távolíthat el.

Miután az új, teletöltött hordót feltette, ezt a műveletet is regisztrálnia kell. Ehhez első lépésként válassza ki az egér segítségével a hordóhoz tartozó mérleget (ha a mérleg már ki van választva, akkor erre nincs szükség). Az ablak alsó részén most több vezérlőelem is aktivizálódik, köztük a "Hordó FEL" feliratú nyomógomb.

A gombra kattintva a program regisztrálja az új hordó felhelyezését. Néha előfordulhat, hogy a mérlegre más méretű hordót tesznek fel, mint amit levettek, vagy másféle italt szeretnének mérni, mint korábban. Ebben az esetben a gomb megnyomása előtt a gomb mellett található két listából ki kell választani az új hordó és az új ital nevét.

A korábban rögzített adatok megtekintése

A program segítségével a korábban rögzített adatokat diagramos formában, háromféle nézetben jelenítheti meg. A nézetek közül a jobb felső sarokban található három gomb segítségével választhat. A negyedik, "Aktuális" feliratú nyomógomb segítségével térhet vissza a mérési üzemmódba.

Az előzőekhez hasonlóan a program most is négy csatorna grafikonját jeleníti meg egyszerre, a másik négy csatornát a bal felső sarokban található, korábban már említett nyomógombok segítségével tekintheti meg.

A grafikon egy előre megadott időszak adatait tartalmazza (a példában ez 24 óra). Az ablak alsó részén található gombok segítségével ugrálhat az időben előre illetve hátra. Az aktuális időszak az ablak felső részén látható.

Az adatok letöltése néhány másodpercet vesz igénybe, ezalatt az ablak középső részén a képen látható figyelmeztető üzenet jelenik meg. Ha a program a kért adatokat nem tudja letölteni (például azért, mert egy jövőbeni időpontot választott, melyhez értelemszerűen nem tartozhat még adat), akkor az ablak közepén a "Nincs megjeleníthető adat" felirat látható.

A "Korábbi" nézetet választva a program az adott időszakban mért italmennyiséget jeleníti meg, ilyenkor a grafikonok a jobb oldali képen látható alakot öltik (nagyításhoz kattintson a képre). Az ábrán jól látható a hordók tartalmának folyamatos csökkenése, valamint a hordócserék időpontja, hiszen ilyenkor a grafikonon hirtelen növekedés tapasztalható.

Ha az egeret a grafikon fölött mozgatja, akkor a program megjeleníti a kurzor alatti időpontot és az ahhoz tartozó értéket. A sárga színnel jelölt adatok a csapolásra vonatkoznak, tehát csak csökkenhetnek. A szürke színű adatok a hordó levételét jelzik, ilyenkor szabálytalan változások, ugrások és negatív értékek is előfordulhatnak.

Az "Összesítés" nézetet választva a program az adott időszakban fogyasztott összes italmennyiséget jeleníti meg, ilyenkor a grafikonok a jobb oldali képen látható alakot veszik fel (nagyításhoz kattintson a képre). Az ábrán jól látható az egyes italfajtákból eladott mennyiség folyamatos növekedése, valamint az italok egymáshoz képesti népszerűsége.

Ha az egeret a grafikon fölött mozgatja, akkor a program megjeleníti a kurzor alatti időpontot és az ahhoz tartozó értéket. A sárga színnel jelölt adatok a csapolásra vonatkoznak, tehát csak növekedhetnek. A szürke színű adatok a hordó levételét jelzik, ilyenkor a fogyasztott mennyiség nem változik.

Az "Eloszlás" nézetet választva a program az adott időszakot kisebb részekre bontja (a példában 2 óránként), és a rész-időszakokban fogyasztott összes italmennyiséget jeleníti meg, ilyenkor a grafikonok a jobb oldali képen látható alakot veszik fel (nagyításhoz kattintson a képre). Az ábrán jól látható, hogy a példában szereplő üzlet éjszaka zárva van, ilyenkor nincs forgalom, és a fogyasztás az esti órákban tetőzik.

Ha az egeret a grafikon fölött mozgatja, akkor a program megjeleníti a kurzor alatti időpontot és az ahhoz tartozó értéket. Ebben a nézetben a kurzor oszlopról-oszlopra ugrál, és mindig az adott rész-időszak közepéhez tartozó időpont látható.

Az Ypsilon hordómérleg kalibrációja

Az Ypsilon hordómérleg helyes működéséhez a mérleget az első használat előtt kalibrálni kell. A kalibrálás egy másik html oldalon végezhető el, melyet a főoldal alján található "Kalibráció" feliratú linkre kattintva érhet el.

A kalibráció egy html oldalba ágyazott Java program segítségével történik, mely állandó kapcsolatban áll a mérleggel. A kezelőfelület elrendezése a jobb oldali képen látható (nagyításhoz kattintson a képre). Az oldal szerkezete vízszintesen három részre tagolódik. A felső részen a csatornák, a középső részen a hordók, az alsó részen pedig az italok adatait változtathatja meg.

Az Ypsilon hordómérleg nyolc csatornán keresztül nyolc hordó tartalmát képes követni. A bal felső listából választhatja ki a beállítani kívánt csatorna számát. A lista alatti mezőben a csatornán mért tömegérték olvasható.

A csatornákat a helyes mérés érdekében kalibrálni kell. Ehhez elsőként nyomja meg a jobb felső, "Kalibrálás" feliratú nyomógombot. Ekkor a mérleg kalibráló üzemmódba lép át, a tömegérték helyett a nyers A/D érték jelenik meg a kijelzőn, és a "Nullpont (Zero)" feliratú gomb aktiválódik.

Vegyen le mindent a mérlegről, és nyomja meg a "Nullpont (Zero)" feliratú nyomógombot. Ekkor 0 tömeg jelenik meg a kijelzőn, és a "Meredekség (Span)" feliratú gomb aktiválódik.

Tegye fel a kalibráló súlyt a mérlegre, és írja be tömegét a"Kalibráló tömeg" nevű mezőbe. Ezután nyomja meg a "Meredekség (Span)" feliratú nyomógombot, és a kalibráció befejeződik, a kijelzőn a kalibrált tömegérték jelenik meg.


Az adatgyűjtő takarékossági okokból nem ment el minden egyes mérési adatot, ehelyett két paraméterrel szabályozható a mentés folyamata. Megadható egy küszöbérték, ennél kisebb tömeg-változásokat a készülék nem regisztrál (0-ás érték esetén minden adatot elment, 1-es érték esetén legalább 1 g változás szükséges, stb). Továbbá megadható egy timeout, mely akkor lép életbe, ha hosszú ideig változatlan a mért tömegérték. Ilyen esetben a készülék a megadott időintervallum letelte után mindenképpen elment egy adatot, még akkor is, ha az nem változott (0-ás érték ezen funkció kikapcsolását eredményezi). Mind a nyolc csatornához saját küszöbértéket rendelhet, a timeout azonban mindegyikre egyformán vonatkozik.


A hordók adatainak megváltoztatása

Az Ypsilon mérleg nyolc hordófajtát képes kezelni. A középső részen található listából választhatja ki a beállítani kívánt hordó számát. A lista alatti mezőben a csatornán mért tömegérték olvasható a hordó tömegével csökkentve, ez gyakorlatilag a hordóban lévő anyag tömegének felel meg.

A hordó tömegét kétféleképpen adhatja meg. Az egyik lehetőség, hogy egy üres hordót helyez a mérlegre, és megnyomja a "Tárázás" feliratú nyomógombot. A másik lehetőség, hogy az értéket beírja a "Hordó tömege" feliratú mezőbe, és a "Tömeg mentése" feliratú gombra kattint. A két módszer közül bármelyiket szabadon használhatja.


A készülék a hordó kapacitását is tárolja, ugyanis mérés közben ez alapján határozza meg, hogy a hordó mennyire van tele, melyik százalékos értékhez tartozó képet kell kirajzolni. A kapacitás értékét írja be a megfelelő mezőbe, és nyomja meg a "Kapacitás mentése" feliratú gombot.


A hordóknak nevet is adhat. A név tetszőleges szöveg lehet, de hossza nem haladhatja meg a 15 karaktert. Ez a név jelenik meg a mérési képernyőn. A név beírása után kattintson a "Név mentése" feliratú nyomógombra.


A hordók bármely adatának megváltoztatása és mentése után az új érték a készülék memóriájába kerül, és azonnal érvényre jut. Azonban ahhoz, hogy az új beállítás a készülék újraindításakor se vesszen el, a teljes konfigurációt el kell menteni egy fájlba. Ehhez a jobb alsó sarokban található "Beállítások mentése" feliratú nyomógombra kell kattintani. Ugyanez igaz az italfajták adataira is. A mentést elegendő egyszer, az összes kívánt változtatás elvégzése után megtenni. Az előbbi megállapítás a kalibrációra nem vonatkozik, azokat az adatokat azonnal elmenti a készülék.

Az italfajták adatainak megváltoztatása

Az Ypsilon mérleg nyolc italfajtát képes kezelni. Az alsó harmadban található listából választhatja ki a beállítani kívánt ital számát. A lista alatti mezőben a csatornán mért tömegérték olvasható az ital sűrűségével elosztva, ez gyakorlatilag a folyadék térfogatának felel meg.

Az ital sűrűségét kalibrálni kell. Ehhez először helyezzen egy üres edényt a mérlegre, és nyomja meg a "Tárázás" feliratú nyomógombot. Ekkor a program az edény tömegét eltárolja, és mindig kivonja a mért össztömegből, ezért a kijelzőn 0 ml érték jelenik meg.

Ezután töltsön az edénybe ismert térfogatú italt, és a mennyiséget írja be a "Kalibráló térfogat" feliratú mezőbe. A "Kalibrálás" feliratú nyomógombra kattintva a program kiszámítja az ital sűrűségét a mért tömeg és a beírt térfogat osztásával, majd elmenti az eredményt.


Az italoknak nevet is adhat. A név tetszőleges szöveg lehet, de hossza nem haladhatja meg a 15 karaktert. Ez a név jelenik meg a mérési képernyőn. A név beírása után kattintson a "Név mentése" feliratú nyomógombra.


Az italfajták bármely adatának megváltoztatása és mentése után az új érték a készülék memóriájába kerül, és azonnal érvényre jut. Azonban ahhoz, hogy az új beállítás a készülék újraindításakor se vesszen el, a teljes konfigurációt el kell menteni egy fájlba. Ehhez a jobb alsó sarokban található "Beállítások mentése" feliratú nyomógombra kell kattintani. Ugyanez igaz a hordók adataira is. A mentést elegendő egyszer, az összes kívánt változtatás elvégzése után megtenni. Az előbbi megállapítás a kalibrációra nem vonatkozik, azokat az adatokat azonnal elmenti a készülék.

Nyomtatás
© Copyright Emalog Kft.
webmaster@emalog.hu
 
Kalibráló súlyok Nyomatékmérés Darumérlegek Hordozható mérlegek Másodkijelzők Adatgyűjtő rendszerek Részegységek Nyomtatók Folyamatirányítás Kiegészítők Járműmérlegek Ellenőrző mérlegek Robbanásbiztos rendszerek Szoftverek Mérlegcellák Mérlegműszerek Kereskedelmi árszorzós mérlegek Padlómérlegek Asztali mérlegek Precíziós mérlegek